1szklanka (30 g)orkiszu ekspandowanego (super pasuje tutaj orkisz w miodzie)
¾szklanki (100 g)orzechów laskowych
½szklanki (50 g)ziaren słonecznika
50gsuszonych jabłek (u mnie suszone jabłka z cynamonem)
½szklanki (60 g - 70 g)suszonej żurawiny
3łyżki (80 g)miodu
2łyżki (50 g)masła orzechowego
ok. 2łyżeczkicynamonu lub do smaku
Instructions
W misce wymieszać płatki owsiane, orzechy laskowe oraz ziarna słonecznika.
W garnuszku, delikatnie podgrzewając, dokładnie wymieszać miód, masło orzechowe i cynamon.
Miodowo-cynamonową mieszankę dodać do muli i ponownie wymieszać, tak aby pokryła wszystkie składniki.
Następnie całość wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać (można docisnąć, aby się trochę składniki skleiły, wtedy będą większe kawałki granoli).
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni i wystudzić.
Wystudzoną granolę, w razie potrzeby trochę pokruszyć i wymieszać z suszoną żurawiną, jabłkami i orkiszem ekspandowanym.
Gotowe musli przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub ciepłym mlekiem.