Go Back

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną

Chrupiąca, aromatyczna granola, czyli zdrowe płatki owsiane, mnóstwo bakalii i cynamonu w miodzie. Idealne z jogurtem naturalnym lub ciepłym mlekiem.
Prep Time15 mins
Cook Time25 mins
Total Time40 mins
Course: FIT, Na słodko, Śniadanie
Keyword: cynamon, domowe granola, masło orzechowe, musli, orkisz, orkisz ekspandowany, orzechy laskowe, płatki owsiane, suszona żurawina, suszone jabłka, syrop miodowy

Ingredients

  • szklanki (200 g) płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka (30 g) orkiszu ekspandowanego (super pasuje tutaj orkisz w miodzie)
  • ¾ szklanki (100 g) orzechów laskowych
  • ½ szklanki (50 g) ziaren słonecznika
  • 50 g suszonych jabłek (u mnie suszone jabłka z cynamonem)
  • ½ szklanki (60 g - 70 g) suszonej żurawiny
  • 3 łyżki (80 g) miodu
  • 2 łyżki (50 g) masła orzechowego
  • ok. 2 łyżeczki cynamonu lub do smaku

Instructions

  • W misce wymieszać płatki owsiane, orzechy laskowe oraz ziarna słonecznika. 
  • W garnuszku, delikatnie podgrzewając, dokładnie wymieszać miód, masło orzechowe i cynamon.
  • Miodowo-cynamonową mieszankę dodać do muli i ponownie wymieszać, tak aby pokryła wszystkie składniki.
  • Następnie całość wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać (można docisnąć, aby się trochę składniki skleiły, wtedy będą większe kawałki granoli).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni i wystudzić.
  • Wystudzoną granolę, w razie potrzeby trochę pokruszyć i wymieszać z suszoną żurawiną, jabłkami i orkiszem ekspandowanym.
  • Gotowe musli przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub ciepłym mlekiem.