fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną? Easy peasy. Wystarczą płatki owsiane, ulubione bakalie, dużo cynamonu, trochę miodu oraz masła orzechowego, aby stworzyć najbardziej zimową, cudownie pachnącą, super chrupiącą granolę.

Domowa, cynamonowa granola z jogurtem lub ciepłym mlekiem/napojem roślinnym to doskonały pomysł na zdrowe, odżywcze i bardzo sycące śniadanie, które pozwoli Ci z dobrą energią zacząć dzień. Natomiast podgryzana solo będzie smaczną FIT przekąską między posiłkami.

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną

Chrupiąca, aromatyczna granola, czyli zdrowe płatki owsiane, mnóstwo bakalii i cynamonu w miodzie. Idealne z jogurtem naturalnym lub ciepłym mlekiem.
Czas przygotowania:15 minutes
Czas pieczenia:25 minutes
Czas całkowity:40 minutes
Kategoria: FIT, Na słodko, Śniadanie
Tagi: cynamon, domowe granola, masło orzechowe, musli, orkisz, orkisz ekspandowany, orzechy laskowe, płatki owsiane, suszona żurawina, suszone jabłka, syrop miodowy

Składniki:

  • szklanki (200 g) płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka (30 g) orkiszu ekspandowanego (super pasuje tutaj orkisz w miodzie)
  • ¾ szklanki (100 g) orzechów laskowych
  • ½ szklanki (50 g) ziaren słonecznika
  • 50 g suszonych jabłek (u mnie suszone jabłka z cynamonem)
  • ½ szklanki (60 g – 70 g) suszonej żurawiny
  • 3 łyżki (80 g) miodu
  • 2 łyżki (50 g) masła orzechowego
  • ok. 2 łyżeczki cynamonu lub do smaku

Przygotowanie:

  • W misce wymieszać płatki owsiane, orzechy laskowe oraz ziarna słonecznika. 
  • W garnuszku, delikatnie podgrzewając, dokładnie wymieszać miód, masło orzechowe i cynamon.
  • Miodowo-cynamonową mieszankę dodać do muli i ponownie wymieszać, tak aby pokryła wszystkie składniki.
  • Następnie całość wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać (można docisnąć, aby się trochę składniki skleiły, wtedy będą większe kawałki granoli).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni i wystudzić.
  • Wystudzoną granolę, w razie potrzeby trochę pokruszyć i wymieszać z suszoną żurawiną, jabłkami i orkiszem ekspandowanym.
  • Gotowe musli przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub ciepłym mlekiem.
5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *