Mięciutki, maślany, delikatnie słodki chlebek bananowy z aromatem przypraw korzennych z czekoladą w formie choinek. Idealny do kawy, mleka lub kakao.
Prep Time20 minutesmins
Cook Time40 minutesmins
Total Time1 hourhr
Course: Boże Narodzenie, Deser, FIT, Na słodko
Keyword: banany, biała czekolada, Boże Narodzenie, brązowy cukier, chlebek bananowy, fit ciasto, fit deser, gorzkie kakao, proste ciasto, szybkie ciasto
Ingredients
Forma o średnicy 22 cm – 23 cm
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
3(330g - 350g po obraniu)dobrze dojrzałe banany
1¾(250 g)mąki orkiszowej jasnej
130gmiękkiego masła
3jajka
½szklankibrązowego cukru trzcinowego
1łyżkaciemnego kakao
1łyżkaprzyprawy piernikowej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżeczkasody oczyszczonej
małaszczyptasoli
50gciemnej lub mlecznej czekolady
Dodatkowo:
biała czekolada do dekoracji
Instructions
Obrane banany zmiksować z jajkami za pomocą blendera na gładką masę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać zmiksowane banany z jajkami i wymieszać.
Na koniec, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona i solą oraz posiekaną na małe kawałki czekoladę i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/łyżki tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto nie wyrośnie ładnie).
Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wystudzone ciasto kroimy na trójkąty i dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą jak na zdjęciu lub według upodobań, opcjonalnie można również wbić drewniane patyczki do lodów i stworzyć choinowe ciasto.