Go Back

Bułki orkiszowe

Prosty przepis na pyszne, mięciutkie domowe bułki orkiszowe z chrupiącą skórką oraz ziarenkami sezamu. Idealne na śniadanie i nie tylko.
Prep Time10 mins
Cook Time15 mins
Total Time2 hrs 40 mins
Course: FIT, Na słono, Śniadanie
Keyword: bułki, drożdże, drugie śniadanie, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, pieczywo
Servings: 8 bułek

Ingredients

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej mąki pszennej jasnej)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 1 jajko
  • ¾ - 1 szklanki (180 ml - 250 ml) ciepłej wody
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki (7 g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułek

Instructions

  • Mąkę orkiszowa jasną i ciemną, suche drożdże oraz sól dokładnie wymieszać.
  • Dodać miód, jajko, wodę oraz masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to kilka minut (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
    RADA: wodę najlepiej dodawać stopniowo, obserwując ile przyjmie mąka. Lepiej dodać odrobinę za dużo wody i później dodać trochę mąki, niż za mało, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde i ciężko już dodać więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na 8 równych części, formować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (bułeczki można naciąć od góry ostrym nożem). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na koło 40 minut.
  • Kiedy bułeczki wyrosną posmarować mlekiem i posypać sezamem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
  • Upieczone bułeczki studzić na kratce.