Go Back

Owsiane ciasto z jabłkami i orzechową kuszoną FIT

Puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto owsiane FIT. Cudownie aromatyczne, zwieńczone soczystymi jabłkami w cynamonie i pyszną orzechowa kruszonką.
Prep Time15 mins
Cook Time35 mins
Total Time50 mins
Course: Deser, FIT, FIT deser
Keyword: ciasto owsiane, cukier trzcinowy, fit, fit deser, jabłka, jogurt naturalny, mąka owsiana, masło orzechowe, na słodko, orzechowa kruszonka, owoce, płatki owsiane

Ingredients

Ciasto (forma 21 cm x 27 cm):

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • szklanki (180 g) mąki owsianej
  • ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
  • szklanki (80 ml) oleju
  • 2 jajka
  • ½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego/ksylitolu
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duże jabłko odpowiednie do pieczenia np. szara reneta
  • ½ łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego

Instructions

  • Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać masło orzechowe oraz miód. Wszystko rozcierać palcami, aż składniki się połączą i odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta (masa jest bardziej kleista, niż tradycyjna kruszonka).
  • Umyte jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski z cynamonem i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
  • Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym/ksylitolem na puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, jogurt naturalny oraz pastę waniliową.
  • Na koniec, do masy dodać wymieszane suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników!
  • Gotową masę przełożyć do formy (21 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Na wierzchu równomiernie poukładać kawałki jabłka i posypać przygotowaną orzechową kruszonką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki.
  • Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć odrobiną ksylitolu w pudrze.