fbpx
Fit Na słodko

Owsiane ciasto z jabłkami i orzechową kuszoną FIT

Owsiane ciasto z jabłkami i orzechową kuszoną FIT

Jak odmienić klasyczne ciasto, aby miało więcej wartości odżywczych, mniej kalorii i stało się super FIT ciastem? Nic trudnego, wystarczy, że zastąpicie słabej jakości składniki zdrowszymi, wartościowymi produktami. Właśnie tak staram się zazwyczaj robić i tak też zrobiłam w przypadku owsianego ciasta z jabłkami i orzechową kruszonką. Ot, cały mój sekret.

Przepis na owsiane ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką FIT praktycznie w całości bazuje na lepszych, zdrowszych produktach. Głównie na mące owsianej będącej źródłem złożonych węglowodanów, błonnika, cennych związków mineralnych i witamin z grupy B. Poza tym, zawiera jogurt naturalny, który pozwala ograniczyć ilość dodanego tłuszczu, zapewniając odpowiednią wilgotność ciasta. Całość dopełniają naturalnie słodkie, soczyste owoce, dzięki którym ciasto nie potrzebuje zbyt dużo słodzika, tylko trochę ksylitolu, erytrytolu lub innego podobnego zamiennika cukru.

Co więcej, myślę, że jak już je raz upieczecie to każde kolejne przygotujecie z pamięci. Bowiem ciasto jest banalnie proste i szybkie. Od momentu jak pomyślicie o czymś słodkim, a zjecie kawałek puszystego, mięciutkiego (trochę kruszącego się) ciasta nie minie więcej niż 50 minut. Co jak co, ale chyba zgodzicie się, że to godna alternatywa dla klasycznego jabłecznika. Koniecznie spróbujcie!

Miłego dnia!

Owsiane ciasto z jabłkami i orzechową kuszoną FIT

Owsiane ciasto z jabłkami i orzechową kuszoną FIT

Puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto owsiane FIT. Cudownie aromatyczne, zwieńczone soczystymi jabłkami w cynamonie i pyszną orzechowa kruszonką.
Czas przygotowania:15 minutes
Czas pieczenia:35 minutes
Czas całkowity:50 minutes
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser
Tagi: ciasto owsiane, cukier trzcinowy, fit, fit deser, jabłka, jogurt naturalny, mąka owsiana, masło orzechowe, na słodko, orzechowa kruszonka, owoce, płatki owsiane

Składniki:

Ciasto (forma 21 cm x 27 cm):

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • szklanki (180 g) mąki owsianej
  • ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
  • szklanki (80 ml) oleju
  • 2 jajka
  • ½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego/ksylitolu
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duże jabłko odpowiednie do pieczenia np. szara reneta
  • ½ łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

  • Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać masło orzechowe oraz miód. Wszystko rozcierać palcami, aż składniki się połączą i odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta (masa jest bardziej kleista, niż tradycyjna kruszonka).
  • Umyte jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski z cynamonem i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
  • Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym/ksylitolem na puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, jogurt naturalny oraz pastę waniliową.
  • Na koniec, do masy dodać wymieszane suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników!
  • Gotową masę przełożyć do formy (21 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Na wierzchu równomiernie poukładać kawałki jabłka i posypać przygotowaną orzechową kruszonką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 – 35 minut, do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki.
  • Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć odrobiną ksylitolu w pudrze.
Owsiane ciasto z jabłkami i orzechową kuszoną FIT
3.8/5 - (29 votes)

(9) Komentarzy

  1. Iza says:

    Robiłam to ciasto i jest na prawdę Bardzo proste i smaczne. Nie miałam masła orzechowego więc zrobiłam kruszonkę bez niego i wyszła trochę twarda po upieczeniu ale i tak bardzo pyszna.

  2. Cieszę się, że smakowało. Masło orzechowe można zastąpić np. olejem kokosowym lub zwykłym masłem ?

  3. Marzena says:

    Ciasto jest pyszne! Zrobiłam przed chwilą i już prawie nie ma ani kawałka. Zabieram się na drugą porcję. Pozdrawiam

    1. Dziękuję, bardzo mi miło 💚

  4. Agnieszka says:

    Czy zamiast mąki owsianej może być mąka orkiszowa?

    1. Może być orkiszowa

  5. Ania says:

    Czy mogę użyć eryrtytolu zamiast cukru ?

    1. Można 🙂

  6. Angela says:

    Zrobiłam ciasto i wyszło obłędne ❤️
    Dziekuje ❤️
    Fajnie by było znać ile kcal wychodzi na ciasto ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *