Rustykalna tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem - ciasto z duuuużą ilością soczystego, lekko kwaskowatego rabarbaru na cienkiem, rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Doskonałe zarówno na ciepło z gałą lodów waniliowych, jak i na zimno.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania35 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę 50 minuty minut
Rodzaj: Deser
Słowo kluczowe: ciasto z rabarbarem, deser, domowe ciasto, mąka orkiszowa, proste ciasto, rabarbar, rustykalna tarta, szybki deser
Kruche ciasto:
- 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
- ½ szklanki (70 g) mąki orkiszowej jasnej
- 120 g zimnego masła
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 2-3 łyżki bardzo zimnej wody
- mała szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
- odrobina ksylitolu w pudrze do oprószenia (opcjonalnie)
- płatki owsiane błyskawiczne lub bułka tarta
Do mąki pełnoziarnistej orkiszowej wymieszanej z jasną dodać pokrojone zimne masło, ksylitol oraz sól. Wszystkie składniki posiekać nożem, dodać zimna wodę i na koniec szybko zagnieść ciasto. Całość można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W międzyczasie przygotować rabarbar. Łodygi rabarbaru umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 1-2 cm).
Dodać ksylitol, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny (żeby mąka ziemniaczana się rozpuściła, więc w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej) i dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35-40 cm między 2 warstwami papieru do pieczenia. Przełożyć na blaszkę i zdjąć górną warstwę papieru.
Ciasto delikatnie posypać płatkami lub bułką tartą i ułożyć kawałki rabarbaru zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu, ciasto zawinąć do środka, na rabarbar, tak jak na zdjęciach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 35 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
Gotowe ciasto można oprószyć delikatnie ksylitolem w pudrze i podawać na ciepło, opcjonalnie z gałką lodów waniliowych.