fbpx
Na słodko

Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem

W ostatnim czasie królują u nas prawdziwe sezonowe rarytasy. Na śniadanie robimy omlet ze szparagami, na drugie śniadanie wciągamy truskawkowy koktajl, a na deser serwuję obłędną rustykalną tartę z rabarbarem. Ciasto z duuuużą ilością soczystego, lekko kwaskowatego rabarbaru na cienkiem, rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Doskonałe zarówno na ciepło z gałą lodów waniliowych, jak i na zimno.

Co więcej, rustykalną tartę z rabarbarem przygotujecie bez formy. Ale nie bójcie się o swoje zdolności manualne, cały jej urok tkwi w tym perfekcyjnie nieidealnym kształcie. A kiedy skończy się sezon na rabarbar, równie pyszna wychodzi z truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. I co ważne, zawsze się udaje wyśmienicie krucha, delikatna i soczysta. Boska!

Rustykalna tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem – ciasto z duuuużą ilością soczystego, lekko kwaskowatego rabarbaru na cienkiem, rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Doskonałe zarówno na ciepło z gałą lodów waniliowych, jak i na zimno.
Czas przygotowania:15 minutes
Czas pieczenia:35 minutes
Czas całkowity:1 hour 50 minutes
Kategoria: Deser
Tagi: ciasto z rabarbarem, deser, domowe ciasto, mąka orkiszowa, proste ciasto, rabarbar, rustykalna tarta, szybki deser

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
  • ½ szklanki (70 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g zimnego masła
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody
  • mała szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej

Dodatkowo:

  • odrobina ksylitolu w pudrze do oprószenia (opcjonalnie)
  •  płatki owsiane błyskawiczne lub bułka tarta

Przygotowanie:

  • Do mąki pełnoziarnistej orkiszowej wymieszanej z jasną dodać pokrojone zimne masło, ksylitol oraz sól. Wszystkie składniki posiekać nożem, dodać zimna wodę i na koniec szybko zagnieść ciasto. Całość można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  • Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • W międzyczasie przygotować rabarbar. Łodygi rabarbaru umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 1-2 cm).
  • Dodać ksylitol, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny (żeby mąka ziemniaczana się rozpuściła, więc w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej) i dokładnie wymieszać.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35-40 cm między 2 warstwami papieru do pieczenia. Przełożyć na blaszkę i zdjąć górną warstwę papieru.
  • Ciasto delikatnie posypać płatkami lub bułką tartą i ułożyć kawałki rabarbaru zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu, ciasto zawinąć do środka, na rabarbar, tak jak na zdjęciach.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 35 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
  • Gotowe ciasto można oprószyć delikatnie ksylitolem w pudrze i podawać na ciepło, opcjonalnie z gałką lodów waniliowych.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *