Tarta kawowa bez pieczenia
Tarta kawowa z owocami to pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.
Czas przygotowania20 minuty minut
Łączny czas5 godziny godzin
Rodzaj: Na słodko
Słowo kluczowe: ciasteczka zbożowe, ciasteczkowy spód, ciasto bez pieczenia, espesso, gorzka czekolada, mleczna czekolada, owoce, szybki deser, tarta kawowa
Spód:
- 300 g ciasteczek zbożowych/herbatników (użyłam ciasteczek Digestive)
- 70-80 g masła
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka espresso
Nadzienie:
- 50 ml espresso
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 300 g świeżych borówek lub malin
Spód:
Ciasteczka zbożowe zmiksować za pomocą blendera na piasek.
Dodać kakao oraz espresso i wymieszać za pomocą łyżki.
Na koniec stopniowo dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać, tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
Przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać i ugnieść na dnie oraz do brzegów formy np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut, na czas przygotowywania kremu.
Krem czekoladowo-kawowy:
W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać.
Masę wyłożyć na przygotowany spód i odstawić do lodówki do delikatnego zastygnięcia.
Kiedy masa delikatnie zastygnie, na wierzchu ułożyć owoce i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze zastygnie. Gotowy deser przechowywać w lodówce.