fbpx
Na słodko

Tarta czekoladowo-kawowa z owocami bez pieczenia

Tarta czekoladowo-kawowa z owocami bez pieczenia

Dla tych, którzy nie lubią odpalać piekarnika mam przepis na tartę kawowo-czekoladową bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie. Pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.

Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie tylko słodką chwilę przyjemności, ale również dobry humor oraz porządny zastrzyk energii. To sprawdzony, ponadczasowy duet, który zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi.

Tarta kawowa bez pieczenia

Tarta kawowa z owocami to pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.
Czas przygotowania:20 minutes
Czas całkowity:5 hours
Kategoria: Na słodko
Tagi: ciasteczka zbożowe, ciasteczkowy spód, ciasto bez pieczenia, espesso, gorzka czekolada, mleczna czekolada, owoce, szybki deser, tarta kawowa

Składniki:

Spód:

  • 300 g ciasteczek zbożowych/herbatników (użyłam ciasteczek Digestive)
  • 70-80 g masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka espresso

Nadzienie:

  • 50 ml espresso
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych borówek lub malin

Przygotowanie:

Spód:

  • Ciasteczka zbożowe zmiksować za pomocą blendera na piasek.
  • Dodać kakao oraz espresso i wymieszać za pomocą łyżki.
  • Na koniec stopniowo dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać, tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
  • Przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać i ugnieść na dnie oraz do brzegów formy np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut, na czas przygotowywania kremu.

Krem czekoladowo-kawowy:

  • W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
  • W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
  • Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać.
  • Masę wyłożyć na przygotowany spód i odstawić do lodówki do delikatnego zastygnięcia.
  • Kiedy masa delikatnie zastygnie, na wierzchu ułożyć owoce i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze zastygnie. Gotowy deser przechowywać w lodówce.

Przepis został przygotowany we współpracy z Coffeedesk.

4.2/5 - (5 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *