Cofnij

Ziemniaki Hasselback

Cudownie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, pieczone ziemniaki Hasselback. Danie, które nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również wyglądem.  
Czas przygotowania15 minuty
Czas gotowania1 godzina 20 minuty
Łączny czas1 godzina 35 minuty
Rodzaj: Na obiad, Na słono
Słowo kluczowe: czosnek, fit lunch, masło orzechowe, na obiad, oliwa, pieczone ziemniaki, rozmaryn, świeże zioła, ziemniaki, ziemniaki Hasselback

Składniki

  • ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • dobrej jakości oliwa
  • gruboziarnista sól
  • masło
  • świeży rozmaryn

Instrukcje

  • Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczotką i osuszyć. 
  • Ostrym nożem zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia, uważając aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
  • Przygotowane ziemniaki poukładać nacięciami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, naczyniu żeliwnym lub w żaroodpornym - na dno naczynia wlać łyżkę oliwy.
  • Następnie dodać główkę czosnku przeciętą na pół.
  • Ziemniaki posolić, polać lub posmarować za pomocą pędzelka oliwą i przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 35-40 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywkę/folię aluminiową, ziemniaki posmarować delikatnie masłem, tak aby dostało się również w nacięcia, ułożyć na nich kilka gałązek rozmarynu i piec kolejne 30 minut tym razem bez przykrywania (pod koniec pieczenia na kilka minut można włączyć termoobieg). Całkowity czas pieczenia zależy głównie od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzać.
  • Ziemniaki podajemy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i ulubionymi dodatkami lub same.