Ziemniaki Hasselback
Cudownie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, pieczone ziemniaki Hasselback. Danie, które nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również wyglądem.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania1 godzina godzinę 20 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę 35 minuty minut
Rodzaj: Na obiad, Na słono
Słowo kluczowe: czosnek, fit lunch, masło orzechowe, na obiad, oliwa, pieczone ziemniaki, rozmaryn, świeże zioła, ziemniaki, ziemniaki Hasselback
- ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1 główka czosnku
- dobrej jakości oliwa
- gruboziarnista sól
- masło
- świeży rozmaryn
Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczotką i osuszyć.
Ostrym nożem zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia, uważając aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
Przygotowane ziemniaki poukładać nacięciami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, naczyniu żeliwnym lub w żaroodpornym - na dno naczynia wlać łyżkę oliwy.
Następnie dodać główkę czosnku przeciętą na pół.
Ziemniaki posolić, polać lub posmarować za pomocą pędzelka oliwą i przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 35-40 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę/folię aluminiową, ziemniaki posmarować delikatnie masłem, tak aby dostało się również w nacięcia, ułożyć na nich kilka gałązek rozmarynu i piec kolejne 30 minut tym razem bez przykrywania (pod koniec pieczenia na kilka minut można włączyć termoobieg). Całkowity czas pieczenia zależy głównie od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzać.
Ziemniaki podajemy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i ulubionymi dodatkami lub same.