Zapraszam Was w kulinarną podróż do Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować te cudownie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, pieczone ziemniaki Hasselback we własnym domu. Danie, które nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również wyglądem.
Do przygotowania ziemniaków z Hasselbacken będzie potrzebowali tylko ostrego, dosyć długiego noża oraz małej garstki ulubionych, świeżych ziół. Przy pomocy noża ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie nie przecinając spodu. W trakcie pieczenia nacięte plasterki rozchylają się i przypiekają na chrupiące czipsy. Natomiast świeże zioła wzbogacają je niepowtarzalnym aromatem.
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
- ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1 główka czosnku
- dobrej jakości oliwa
- gruboziarnista sól
- masło
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczotką i osuszyć.
- Ostrym nożem zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia, uważając aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
- Przygotowane ziemniaki poukładać nacięciami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, naczyniu żeliwnym lub w żaroodpornym – na dno naczynia wlać łyżkę oliwy.
- Następnie dodać główkę czosnku przeciętą na pół.
- Ziemniaki posolić, polać lub posmarować za pomocą pędzelka oliwą i przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 35-40 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę/folię aluminiową, ziemniaki posmarować delikatnie masłem, tak aby dostało się również w nacięcia, ułożyć na nich kilka gałązek rozmarynu i piec kolejne 30 minut tym razem bez przykrywania (pod koniec pieczenia na kilka minut można włączyć termoobieg). Całkowity czas pieczenia zależy głównie od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzać.
- Ziemniaki podajemy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i ulubionymi dodatkami lub same.