fbpx
Na obiad Na słono

Ziemniaki Hasselback

Pieczone ziemniaki Hasselback

Zapraszam Was w kulinarną podróż do Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować te cudownie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, pieczone ziemniaki Hasselback we własnym domu. Danie, które nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również wyglądem.  

Do przygotowania ziemniaków z Hasselbacken będzie potrzebowali tylko ostrego, dosyć długiego noża oraz małej garstki ulubionych, świeżych ziół. Przy pomocy noża ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie nie przecinając spodu. W trakcie pieczenia nacięte plasterki rozchylają się i przypiekają na chrupiące czipsy. Natomiast świeże zioła wzbogacają je niepowtarzalnym aromatem.

Ziemniaki Hasselback

Cudownie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, pieczone ziemniaki Hasselback. Danie, które nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również wyglądem.  
Czas przygotowania:15 minuty
Czas pieczenia:1 godzina 20 minuty
Czas całkowity:1 godzina 35 minuty
Kategoria: Na obiad, Na słono
Tagi: czosnek, fit lunch, masło orzechowe, na obiad, oliwa, pieczone ziemniaki, rozmaryn, świeże zioła, ziemniaki, ziemniaki Hasselback

Składniki:

  • ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • dobrej jakości oliwa
  • gruboziarnista sól
  • masło
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:

  • Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczotką i osuszyć. 
  • Ostrym nożem zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia, uważając aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
  • Przygotowane ziemniaki poukładać nacięciami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, naczyniu żeliwnym lub w żaroodpornym – na dno naczynia wlać łyżkę oliwy.
  • Następnie dodać główkę czosnku przeciętą na pół.
  • Ziemniaki posolić, polać lub posmarować za pomocą pędzelka oliwą i przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 35-40 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywkę/folię aluminiową, ziemniaki posmarować delikatnie masłem, tak aby dostało się również w nacięcia, ułożyć na nich kilka gałązek rozmarynu i piec kolejne 30 minut tym razem bez przykrywania (pod koniec pieczenia na kilka minut można włączyć termoobieg). Całkowity czas pieczenia zależy głównie od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzać.
  • Ziemniaki podajemy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i ulubionymi dodatkami lub same.
Pieczone ziemniaki Hasselbaack
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *