Na Boże Narodzenie Na słodko

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Sylwester za nami, ale przed nami w dalszym ciągu liczne karnawałowe imprezy, domówki oraz spotkania ze znajomymi, na których nie może zabraknąć słodkich przekąsek, najlepiej w wersji do złapania w biegu. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się nieduże, pachnące cynamonem, po brzegi wypełnione żurawiną i kawałkami białej czekolady babeczki. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jestem pewna, że zadowolą nawet największych łasuchów.

Print

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Pyszne cynamonowe babeczki najeżone żurawiną oraz kawałkami białej czekolady. Szybkie, proste, idealne na każdą okazję.
Course Deser
Keyword cynamon, muffinki, żurawina
Prep Time 10 minutes
Czas pieczenia 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 12 muffinek

Ingredients

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady
  • mała szczypta soli

Instructions

  • Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
  • W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki białą czekoladę, żurawinę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
  • W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy, mleko oraz olej.
  • Następnie dodać przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde).
  • Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki wystudzić.
5/5 - (5 votes)

(4) Komentarze

  1. Może nietypowa pora, ale udało mi się przechować owoce borówki brusznicy(które smakiem przypominają żurawinę), grzechem byłoby nie spróbować tych babeczek. Idealne połączenie: słodkie ciasto, czekolada i lekko kwaśne owoce ? Będę do nich wracać, nie zważając na porę roku ?

    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, ze babeczki smakują 🙂

  2. wiyaj! czy mogę dodać mrozoną żurawinę?

    1. Można użyć mrożoną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version