Fit Na słodko Na śniadanie

Deser kokosowy z domową granolą

Deser kokosowy z domową granolą

Mini deser kokosowy z domową granolą. Uwielbiam takie proste, a zarazem efektowne rozwiązania, w których w jednym słoiczku możemy połączyć wszystko co kochamy. Chrupiące warstwy mogą dopełniać się z kremowymi, a słodkie smaki przełamywać z lekko kwaskowymi. Warstw może być tyle, ile tylko słoiczek pomieści.

Dzisiaj mam dla Was moją ulubioną kombinację kremu kokosowego z migdałami oraz cudowną domową granolą. Jest pysznie, chrupiąco i zarazem kremowo oraz baaaardzo kokosowo. Jednym słowem idealnie, a więc zakręcamy słoiczki i zabieramy ze sobą na majówkę. Mam nadzieję, że pogoda wszystkim dopisze ?

Kto już czeka na najlepsze, polskie truskawki i truskawkowe TIRAMISU?

Print

Kokosowo-migdałowy deser

Połaczenie egzotycznego kokosa z migdałami oraz cudowną domową granolą. Jest pysznie, chrupiąco i kremowo oraz baaaardzo kokosowo. Idealnie.
Course FIT deser
Keyword deser, fit, granola, ksylitol, migdały, mini deser, miód, śmietanka kokosowa
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4

Ingredients

Kokosowo-migdałowa granola:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 1 łyżka (30 g) miodu
  • 1 łyżka (30 g) nierafinowanego oleju kokosowego

Krem kokosowy:

  • 1 puszka mleczka kokosowego tylko stała część (wcześniej mleczko chłodzić w lodówce przez 1-2 dni))
  • 150 g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 1/4 – 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze)

Dodatkowo:

  • płatki migdałów

Instructions

Kokosowo-migdałowa granola:

  • Wszystkie składniki na granolę dokładnie wymieszać ze sobą.
  • Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni.
  • Gotową granolę wystudzić.

Krem kokosowy:

  • Stałą część mleczka kokosowego/śmietankę przełożyć do misy miksera (wodę kokosową zostawić np. do koktajlu) i ubijać, aż będzie gładka i puszysta. 
  • Cały czas miksując dodawać partiami serek śmietankowy, następnie ksylitol w pudrze, a na koniec wiórki kokosowe. Krem można odstawić na około godzinę do lodówki, aby zgęstniał.

Do szklanek/słoiczków nałożyć granolę (jeżeli zostanie Wam granola, można ją zużyć do jogurtu na śniadanie), następnie po równo kremu i całość posypać płatkami migdałów.

    5/5 - (3 votes)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Exit mobile version