Fit Na obiad Na słono Sałatki

Lekka sałatka z grejpfrutem

Lekka sałatka z grejpfrutem

Kwiecień w tym roku już od pierwszych dni rozpieszcza nas piękną pogodą. Dlatego każdą wolną chwilę staramy się spędzać na świeżym powietrzu. Ciągnie nas do długich spacerów, przyrody i słońca. Sezon wiosenno-letni to również najlepszy czas na proste, szybkie i zdrowe posiłki. U nas świetnie sprawdzają się sałatki. Niewiele przecież trzeba, aby stworzyć smaczną mieszankę ulubionych liści, warzyw, owoców i sera. Właściwie wszystkiego czego dusza zapragnie. I chociaż nierzadko sięgam po klasyczne, sprawdzone rozwiązania, zdarza się, że mam ochotę na kulinarne eksperymenty. Efektem są takie oto oryginalne zestawienia, jakim jest sałatka z grejpfrutem.

Sałatka z grejpfrutem to niezwykle lekkie, świeże połączenie kolorowych sałat oraz soczystego grejpfruta z chrupiącą rzodkiewką, kremowym awokado i delikatnym twarogiem. Całości dopełniają prażone orzeszki pinii oraz orzeźwiający, miętowy winegret. Uwielbiam ją za to, ze przy minimalnym wysiłku i pracy w kilka minut mamy aromatyczny, zdrowy, posiłek pełen witamin, minerałów i błonnika. Doskonały zarówno zaraz po przyrządzeniu jak i na wynos w formie pudełka lunchowego.

Spróbujecie? Koniecznie napiszcie w komentarzach jak Wam się podoba moja słodko-kwaśno-gorzka propozycja z grejpfrutem w roli głównej.

Print

Lekka sałatka z grejpfrutem

Sałatka z grejpfrutem to niezwykle lekkie i świeże połączenie kolorowych sałat oraz soczystego grejpfruta z chrupiącą rzodkiewką, kremowym awokado i delikatnym twarogiem. Całości dopełniają prażone orzeszki pinii oraz orzeźwiający, miętowy winegret.
Course Sałatki
Keyword awokado, fit, grejpfrut, miód, na zdrowie, orzeszki pinii, owoce, rzodkiewka, sałatka, twaróg
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 2 porcje

Ingredients

Sałatka:

  • 1 czerwony lub różowy grejpfrut
  • 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat
  • 1/2 dobrze dojrzałego awokado
  • 2 plastry (ok.60 g) twarogu półtłustego
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki orzeszków pinii

Sos:

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki soku z grejpfruta
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól himalajska

Instructions

Sałata:

  • Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  • Liście sałat umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
  • Grejpfruta dokładnie umyć, obrać, wyfiletować (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części), pokroić na mniejsze kawałki (usuwając ewentualne pestki) i ułożyć na sałacie.
  • Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki.
  • Na wierzch pokruszyć twaróg, posypać prażonymi orzeszkami pinii.

Sos:

  • Wszystkie składniki na sos (oliwę/olej, sok z grejpfruta, miód, sól i pieprz) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.

Gotową sałatkę podawać skropioną tuż przed podaniem przygotowanym sosem.

    5/5 - (3 votes)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Exit mobile version