Fit Napoje

Cold brew z pomarańczą

Cold brew z pomarańczą

Cold brew z pomarańczą to orzeźwiający napój kawowy, którego, w sezonie letnim, powinien spróbować każdy szanujący się kawosz i nie tylko. Kawa macerowana na zimno doskonale gasi pragnienie oraz posiada delikatny, czysty i naturalny smak.

Od jakiegoś czasu stałam się fanką alternatywnych metod przygotowywania małej czarnej, jak i szeroko pojętego slow coffee. Przyznam nawet, że odkrycie dripa było krokiem milowym w moim parzeniu i piciu kawy. Jednak od niedawna ze względu na wysokie temperatury stawiam na cold brew. I chociaż nie potrafię sobie odmówić pierwszej kawy z rana na ciepło, tak przez resztę dnia raczę się mrożoną z dodatkiem świeżej pomarańczy.

Zatem jak przygotować cold brew?

Do przyrządzania cold brew używam specjalnej butelki i pomimo, że nie jest to konieczna konieczność to naprawdę ułatwia życie, a już na pewno macerowanie. Reszta, czyli cały proces obsługi jest niezwykle prosty. Świeżo mieloną kawę, wsypują do specjalnego filtra, zalewam zimną wodą i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmuję filtr z kawą, dodaje kostki lodu, plastry pomarańczy i gotowe. Później już tylko sięgam do lodówki kiedy tylko mam na to ochotę.

Zimny napar przygotowuję zazwyczaj z ziaren jasno bądź średnio palonych o wyraźnie owocowym profilu. Nie ma tutaj miejsca na chemiczne dodatki czy słabej jakości mieszanki. Sam czysty smak.

Próbowaliście? A może pierwsze cold brew jeszcze przed Wami? Ciekawa jestem jakie są Wasze doświadczenia z alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Koniecznie napiszcie w komentarzach ?

Miłego dnia! ☀️

Print

Cold brew z pomarańczą

Cold brew z pomarańczą to orzeźwiający napój kawowy, którego powinien spróbować, w sezonie letnim, każdy szanujący się kawosz i nie tylko. Ponieważ doskonale gasi pragnienie oraz posiada delikatny, czysty i naturalny smak.
Course Napoje
Keyword cold brew, fit, kawa, kawa na zimno, mrożona kawa, napoje, pomarańcza
Prep Time 10 minutes
Czas macerowania 10 hours
Total Time 10 hours 10 minutes
Servings 700 ml

Ingredients

Cold brew:

  • 55 g jasno lub średnio palonych ziaren kawy dobrej jakości
  • 700 ml zimnej, przefiltrowanej wody

Dodatkowo:

  • świeża pomarańcza
  • kostki lodu

Instructions

  • Świeżo zmielone ziarna kawy wsypać do filtra jeżeli używamy specjalnej butelki lub jakiegokolwiek szklanego, szczelnie zamykanego naczynia np. słoika.
  • Kawę zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na conajmniej 10 h, ale czas ten można znacząco wydłużyć, w tym miejscu warto eksperymentować. Ja odstawiam na całą noc.
  • Następnie wyjąć filtr z kawą lub napar dobrze odcedzić, jeżeli używamy innego naczynia.

Gotowe cold brew podawać z kostkami lodu oraz plastrami pomarańczy.

    5/5 - (6 votes)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Exit mobile version