Dla dzieci Fit Na słodko

Ciasteczka serowe

Ciasteczka serowe

Zasmarkany listopad zmienił się się w zasmarkany grudzień. Nasz dom od prawie miesiąca przypomina szpital. Kiedy jedni zdrowieją, padają kolejne ofiary. Ale nie poddajemy się, nastrajamy i łapiemy świąteczne fale. Dłonie grzejemy ściskając kubki pełne malinowej herbaty, myśli krążą wokół Gwiazdki, a w duszy gra symfonia korzennych przypraw. Gorzką rzeczywistość dosładzamy aromatycznymi, domowymi wypiekami, takimi jak dzisiejsze ciasteczka serowe z cynamonem.

Gwiazdeczki serowe to delikatnie słodkie, ekspresowe ciasteczka z kilku prostych składników, które strukturą przypominają ciasto francuskie. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty, ciepłego mleka lub kakao. Doskonałe na codzień, ale również w leniwe weekendowe popołudnia. Ciasto możecie zagnieść dzień wcześniej i następnego wspólnie z rodziną wypiekać. Najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu.

Sprawdź również mój przepis na:

⭐️ kruche ciasteczka migdałowo-cunamonowe oraz

⭐️ kruche ciasteczka z masłem orzechowym

Trzymajcie się ciepło!

Print

Ciasteczka serowe z cynamonem

Gwiazdeczki serowe to delikatnie słodkie, ekspresowe ciasteczka z kilku prostych składników, które strukturą przypominają ciasto francuskie. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty, ciepłego mleka lub kakao. Najlepsze zaraz po wystudzeniu.
Course Deser, Na słodko
Keyword ciasteczka, ciasteczka serowe, cynamon, fit, fit deser, ksylitol, Święta, twaróg
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes

Ingredients

Ciasteczka:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 kostki (100 g) zimnego masła (można dodać więcej, wtedy będą bardziej maślane)
  • 1 żółtko
  • 1/2 laski wanilii (ziarenka)

Dodatkowo:

  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • ½-1 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Instructions

  • Do przesianej mąki dodać twaróg, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz ziarenka wanilii i zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
  • Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka, obtaczać w ksylitolu opcjonalnie wymieszanym z cynamonem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
  • Gotowe ciasteczka studzić na kratce.
  • RADA: Ciasto można przygotować dzień wcześniej i wypiekać następnego. Ciasteczka smakują najlepiej w dniu pieczenia.
3.6/5 - (8 votes)

(4) Komentarze

  1. marcepanowa kuchnia

    Wyglądają pysznie !

    1. Dziękuję 🙂

  2. smakowicie :))

  3. ciekawy pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version