Fit Na obiad Na słono Na śniadanie

Szakszuka z czerwoną soczewicą

Szakszuka z czerwoną soczewicą

Dzisiaj na blogu szakszuka, czyli dojrzałe, słodkie pomidory, świeże jajka, czosnek, porządna szczypta orientalnego kuminu i garść czerwonej soczewicy. Kilka prostych składników, które połączone ze sobą robią ogień.

Szakszuka w takim wydaniu doskonale sprawdzi się jako leniwe śniadanie, brunch, pożywny obiad lub ciepła kolacja. Dzięki czerwonej soczewicy danie jest sycące, a aromatyczne przyprawy sprawiają, że rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wrześniowe poranki.

Co więcej, całość przygotujecie na jednej patelni w niecałe 30 minut. I gwarantuję, że to będzie najlepiej wykorzystane przez Was pół godziny. Zwłaszcza, że zdrowe, pełne smaku i witamin potrawy to to czego teraz najbardziej potrzebujemy.

Gotową szakszukę podajcie na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, ze świeżym szczypiorkiem lub bazylią oraz rumianymi grzankami.

Spróbujecie?

Print

Szakszuka z czerwoną soczewicą

Dojrzałe, słodkie pomidory, świeże jajka, czosnek, porządna szczypta orientalnego kuminu i garść czerwonej soczewicy. Kilka prostych składników, które połączone ze sobą robią ogień.
Course Na obiad, Śniadanie
Keyword brunch, czerwona soczewica, czosnek, fit, jajka, kumin, lunch, lunch box, śniadanie, suszone pomidory, szakszuka, szczypiorek
Prep Time 10 minutes
Czas smażenia: 10 minutes
Servings 2 porcje

Ingredients

  • 2 duże najlepiej malinowe pomidory
  • 2-3 jajka
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy (połówki)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • chili

Dodatkowo:

  • świeży szczypiorek lub bazylia

Instructions

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię (o średnicy ok. 20 cm) z oliwą wrzucić posikany czosnek i delikatnie podsmażyć, uważając żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, sól, świeżo mielony pieprz oraz chili do smaku i smażyć około 3 minut.
  • Po tym czasie dodać połówki czerwonej soczewicy, wymieszać i dalej dusić 3 minuty.
  • Na koniec wbić jajka, oprószyć solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne w środku lub jak lubicie.
  • Gotową szakszukę najlepiej podawać na ciepło, zaraz po przygotowaniu ze świeżym szczypiorkiem lub bazylią i grzankami.
5/5 - (3 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version