Na Boże Narodzenie Na słodko

Serniczki dyniowe z sosem karmelowym

Serniczki dyniowe z sosem karmelowym

Przyszedł zimny grudzień. Pierwsze okienka w kalendarzu adwentowym zostały otworzone. Już niedługo wszystko pokryje biały puch. To znak, że można zacząć myśleć o Świętach, które pewnie jak co roku przyjdą co najmniej o kilka dni za wcześnie. Dlatego dzisiaj mam dla Was pierwszy w tym roku świąteczny deser. Urocze mini serniczki dyniowe na piernikowym spodzie, oblane nieziemskim sosem karmelowym. Idealnie kremowe, zachwycające pięknym kolorem, kuszące słodkim aromatem korzennych przypraw… i co tu dużo mówić… po prostu świąteczne.

Ponadto serniczki dyniowe są całkiem szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne i obłędnie pyszne. Jestem przekonana, że zadowolą nawet najbardziej wybrednego łasucha przy świątecznym stole. Tylko nie pomijacie polewy karmelowej. Tak, wiem, że ma miliard kalorii i jest zrobiona głównie z cukru, ale wystarczy naprawdę niewielka ilość, aby dopełnić całość. A na odpowiedniej patelni z grubym dnem uda się bezproblemowo, wystarczy tylko odrobina ostrożności i uwagi.

Koniecznie dajcie znać czy Wy też już odliczacie dni do Gwiazdki i planujecie świąteczne menu. Trzymajcie się ciepło ?

Print

Serniczki dyniowe z sosem karmelowym

Urocze serniczki dyniowe na piernikowym spodzie, oblane nieziemskim sosem karmelowym. Aromatyczne, z wyraźnym posmakiem korzennych przypraw… co tu dużo mówić… po prostu świąteczne.
Course FIT deser
Keyword cynamon, ksylitol, mini deser, mini serniczki, orzechy włoskie, pierniczki, serniczki, śmietanka, sos karmelowy, Święta, twaróg
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 12 serniczków

Ingredients

Spód:

  • 150 g pierniczków
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 500 g dobrej jakości twarogu conajmniej dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 szklanki (100 g) purée z dyni
  • 1/3 szklanki (60 g – 70 g) ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii (ziarenka)

Sos karmelowy:

  • 1/2 szklanki (110 g) cukru
  • 1/4 szklanki (60 ml) wody
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka (10 g) masła

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie do dekoracji

Instructions

Spód:

  • Pierniczki zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
  • Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i delikatnie ugnieść (po około jednej 1 – 1½ łyżki).

Masa serowa:

  • Wszystkie składniki na sernik dodać do misy miksera i wymieszać, tylko do połączenia składników, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
  • Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut.

Sos karmelowy:

  • Na patelni z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem).
  • Następnie ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę, dokładnie wymieszać. Postawić ponownie na palniku i pogotować jeszcze około minuty.

Gotowe, wystudzone serniczki podajemy z sosem karmelowym i orzechami włoskimi.

    5/5 - (9 votes)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Exit mobile version