Na słodko Na śniadanie

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Pełnia lata na patelni z tymiankowym twistem. Cudowności! Nawet truskawki nie kojarzą mi się tak mocno z latem jak morele, które jem tylko w sezonie. I staram się z nimi nie kombinować, wybieram proste rozwiązania jak puszyste FIT ciasto z owocami czy ten cudowny dutch baby z karmelizowanymi morelami.

Dutch baby to delikatnie słodki pieczony naleśnik z chrupiącymi brzegami i miękkim, wilgotnym środkiem. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, wyjadany prosto z patelni. Bezkonkurencyjny z pachnącymi letnim słońcem, karmelizowanymi w miodzie morelami oraz aromatycznym, tymiankiem i szczyptą kardamonu. Ale doskonały również ze świeżymi, sezonowymi truskawkami, borówkami czy malinami, kleksem jogurtu lub jeszcze prościej, skropiony miodem i cytryną.

Dutch baby piekłam na różnych patelniach, oczywiście tych przeznaczonych do piekarnika. Na starej stalowej, na nowej stalowej, na tytanowej i na żeliwnej – na każdej wychodzi smaczny. Jednak najefektowniej wyrasta pieczony na patelni żeliwnej. Mając nieduże żeliwne patelnie można piec każdą porcję osobno.

Print

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Dutch baby to delikatnie słodki, pieczony naleśnik z chrupiącymi brzegami i miękkim, wilgotnym środkiem podany z duża ilością karmelizowanych moreli i świeżego tymianku. Idealny deser lub słodkie śniadanie. Pycha!
Course Deser, Na słodko, Śniadanie
Keyword drugie śniadanie, Dutch Baby, kardamon, lunch, mąka orkiszowa, miód, mleko, morele, na słodko, owoce, pieczony naleśnik, placuszki, słodkie śniadanie, tymianek, wanilia
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 1 porcja

Ingredients

Naleśnik:

  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 2 jajka
  • szklanki (50 g) mąki orkiszowej jasnej
  • szklanki (80 ml) mleka
  • 1 łyżka (25 g) miodu
  • łyżeczki pasty waniliowej
  • mała szczypta soli

Karmelizowane morele:

  • 4 morele
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • mała szczypta kardamonu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka klarowanego masła

Instructions

  • Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
  • Wszystkie składniki na naleśnik wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
  • Następnie na rozgrzaną patelnię o średnicy koło 16-18 cm dodać łyżkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
  • Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką miodu oraz kardamonem i chwilkę smażyć.
  • Następnie dodać pokrojone morele oraz listki tymianku i dalej smażyć ok. 3 minut, aż zmiękną, ale nie rozpadnie się.
  • Gotowy dutch baby podawać gorący z karmelizowanymi morelami.
5/5 - (4 votes)

(1) Komentarz

  1. Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam ? https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version