Fit Na obiad Na słono

Ekspresowy makaron z pesto i pomidorkami

Ekspresowy makaron z pesto i pomidorkami

Kuchnię włoską można opisać dwoma słowami: prostota i smak. Włosi są mistrzami w przygotowywaniu posiłków z kilku podstawowych, ale wysokiej jakości i obowiązkowo sezonowych składników, które zachwycają smakiem i zapadają w pamięć. Dlatego dzisiaj serwuję ekspresowy makaron z zielonym, włoskim pesto oraz słodkimi, soczystymi pomidorkami, który przygotujecie w 15 minut.

Na blogu znajdziecie artykuł o tym jak zrobić idealne zielone pesto. Jednak każdy z nas miewa dni, kiedy musi zjeść coś naprędce. W takich sytuacjach ratuje mnie oryginalne bazyliowe pesto alla genovese marki Ponti zrobione z wysokiej jakości składników według tradycyjnej włoskiej receptury. Sos o szerokim wachlarzu zastosowań, idealny do mięs, ryb, na kanapki, tosty, do sałatek lub najprościej podany z makaronem.

Całość wystarczy wzbogacić przygotowanymi w czasie gotowania makaronu słodkimi pomidorkami w sosie balsamicznym oraz wiórkami sera, aby otrzymać efektowny obiad, który możemy celebrować z bliskimi. Dla mnie takie proste, pyszne posiłki w gronie najbliższych to kwintesencja lata.

Koniecznie napiszcie w komentarzach swoje sposoby na wykorzystanie pesto. Inspirujmy się wzajemnie.

Miłego tygodnia!

Print

Ekspresowy makaron z pesto i pomidorkami

Ekspresowy makaron z pesto alla genovese Ponti oraz słodkimi pomidorkami w sosie balsamicznym. Proste, pełne smaku danie, idealne na obiad lub lunch.
Course FIT, Lunch, Na obiad, Na słono
Keyword bazyliowe pesto, lunch, makaron, na obiad, ocet balsamiczny, oliwa, orzechy włoskie, parmezan, pełnoziarnisty makaron, pesto, pomidorki, włoska kuchnia, włoskie smaki, zdrowe przepisy, zielone pesto
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 2 porcje

Ingredients

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 3-4 łyżki zielonego pesto
  • kilka słodkich pomidorków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • tarty parmezan/Grana Padano lub inny ulubiony ser twardy
  • orzechy włoskie lub orzeszki piniowe

Instructions

  • Orzechy włoskie/orzeszki piniowe delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Pomidorki umyć, osuszyć, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem i delikatnie podsmażyć (jeżeli przygotowujemy więcej porcji można pomidorki upiec w piekarniku w 180°C przez ok. 10-15 min).
  • Do makaronu dodać zielone pesto i dokładnie wymieszać.
  • Porcje makaronu nałożyć na talerze i ułożyć podsmażone pomidorki.
  • Całość posypać tartym parmezanem lub serem Grano Padano i posiekanymi orzechami włoskimi/orzeszkami piniowymi.
5/5 - (2 votes)

(1) Komentarz

  1. g2-b58996c504c5638798eb6b511e6f49af

    pyszności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version