Fit Na słono Na śniadanie

Domowe bułki orkiszowe z ziarnami

Bo kto rano wstaje ten ma ciepłe, domowe bułki orkiszowe z ziarnami. Z tym przepisem wyczarujecie takie rumiane, świeże pieczywko bez wychodzenia z domu, w kilka chwil. No mówię Wam, magia!

Bułki bazują na dobrej mące orkiszowej – pół na pół jasnej i razowej. Dodatkowo napakowane są odżywczymi ziarnami, takimi jakie sobie wybierzecie. I właściwie na tym lista głównych składników się kończy. Przyda się również trochę krzepy, aby porządnie wyrobić ciasto lub kuchenny pomocnik – mikser.

Ostatnio zaniedbałam moje wypiekanie, ale postanowiłam nadrobić zaległości, stąd nowy przepis na bułki. Wkrótce pojawi się również prosty chleb na zakwasie z garnka. A tymczasem miłego pieczenia i koniecznie dajcie znać jak wyszło. Miłego dnia!

Print

Domowe bułki orkiszowe z ziarnami

Proste, domowe bułki na bazie mąki orkiszowej jasnej i razowej, napakowane odżywczymi ziarnami.
Course FIT, Na słono, Śniadanie
Keyword bułki, bułki orkiszowe, drożdże, drugie śniadanie, mąka orkiszowa, mąka orkiszowa pełnoziarnista, pieczywo
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Czas wyrastania 2 hours 30 minutes
Total Time 3 hours
Servings 8 bułek

Ingredients

  • szklanki (190 g) mąki orkiszowej razowej typ 1850
  • szklanki (190 g) mąki orkiszowej jasnej
  • ok. ¾ – 1 szklanki (180 ml – 250 ml) ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki (7 g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g nasion (u mnie mieszanka słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych)

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • ziarenka do posypania

Instructions

  • Mąkę orkiszowa jasną wymieszać z mąką razową, suchymi drożdżami, nasionami, solą i cukrem.
  • Dodać oliwę oraz wodę* i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to kilka minut (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
    *RADA: wodę najlepiej dodawać stopniowo, obserwując ile przyjmie mąka. Lepiej dodać odrobinę za dużo wody i później dodać trochę mąki, niż za mało, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde i ciężko już dodać więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na 8 równych części, formować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (bułeczki można naciąć od góry ostrym nożem jak na zdjęciu). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na koło 40-60 minut.
  • Kiedy bułeczki wyrosną posmarować mlekiem i posypać ziarenkami.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
  • Upieczone bułeczki studzić na kratce.
4.7/5 - (3 votes)

(7) Komentarzy

  1. Czy uda się ciasto na te bułeczki jeśli wymieszam mąkę razową chlebową i jasną orkiszową?

    1. Tak, sama często eksperymentuje w tym przepisie z różnymi mąkami. Należy tylko kontrolować ilość wody, obserwując ile przyjmie mąka.

  2. Pyszności 🙂

  3. przepyszne bułeczki! miałam mąkę orkiszową pełnoz.i mąkę pszenną chlebową BIO tp.1050 wyszły wspaniale, nastepnym razem upiekę z mąką pszenną pełnoziarnistą.Czekam na następne przepisy na chleb i bułeczki (a może chlebek bezglutenowy?)Wspaniała strona będę częsciej zaglądać pozdrawiam!

    1. Super, bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam jak najczęściej 🙂

  4. A co robię nie tak, ze bułki się jakby rozpłaszczyły, zamiast byc łade,okragłe?

    1. Moniko, po uformowaniu bułeczek należy uważać, aby nie przerosły, ponieważ wtedy opadają i robią się płaskie. Teraz jest co raz cieplej, czasami też mamy cieplej w domu i ciasto szybciej wyrasta, dlatego należy to kontrolować i w razie potrzeby skrócić czas wyrastania. Mam nadzieję, że moja rada pomoże, proszę dać znać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version