Fit Na słodko

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Tak, tak, dobrze widzicie… chlebek bananowy ma poważną konkurencję – jogurtowy chlebek z mango FIT. Mięciutkie, pełne smaku, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.

Dodatkowo, jogurtowy chlebek z mango to całkiem pożywna i zdrowa alternatywa. Jedyny grzeszek jaki skrywa w sobie to czekolada, ale bez obaw możecie ją pominąć, zapewniam, że dalej będzie pysznie.

Miłego dnia!

Print

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Jogurtowy chlebek z mango FIT to mięciutkie, bardzo aromatyczne, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Course Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword biała czekolada, deser, fit, jogurt naturalny, ksylitol, mango, proste ciasto, pulpa z mango, szybkie ciasto
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 10 porcji

Ingredients

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (ok. 270 g) pulpy z mango
  • szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
  • szklanki (80 ml) oleju
  • szklanki (70 g) ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie)

Instructions

  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny, pulpę z mango i olej.
  • Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz posiekaną białą czekoladą (opcjonalnie) i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 12 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4.8/5 - (11 votes)

(6) Komentarzy

  1. Drugi raz wyszedł zakalec, robię wszystko wg przepisu 🙁

    1. Cześć Róża, jedyne co mi przychodzi do głowy to najważniejsze, aby jak najkrócej mieszać mokre składniki ze suchymi, nie muszą być dokładnie wymieszane, u mnie czasami troszkę ciasto wygląda jak niedomieszane. Duga rzecz to składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To są dwie rzeczy, z powodu których na początku najczęściej nie wychodziły mi mokre ciasta. Ale dla ułatwienia, możesz również spróbować dodać odrobinę mniej pulpy z mango, jeżeli ciasto jest zbyt mokre.

  2. Robiłam dwa razy i dwa razy zakalce takie, że masakra. Nigdy w życiu mi takie nie wychodziły.

    1. Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub składniki nie miały temperatury pokojowej.

  3. Mi dziś pięknie wyrastało, jak tylko wyjęłam z piekarnika opadło 🙁

    1. Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub może składniki nie miały temperatury pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version