Na słodko

Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem

Ciasto ucierane ze śliwkami

Najlepsze na świecie, ciasto maślane ze śliwkami oraz posypką z brązowego cukru i cynamonu, która podczas pieczenia cudownie się karmelizuje tworząc pyszną, słodką skorupkę. Co więcej, ciasto można upiec prawie z każdymi innymi owocami i zawsze smakuje wybornie. Oczywiście ja stawiam na sezonowe klasyki i jesienią przygotowuję je najczęściej ze śliwkami.

Print

Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem

Mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące ciasto ucierane ze śliwkami i posypką z brązowego cukru i cynamonu. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty.
Course Deser, Na słodko
Keyword ciasto ucierane, ciasto ze śliwkami, cynamon, deser, mąka orkiszowa, masło orzechowe, proste ciasto, suszone śliwki, szybkie ciasto
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

  • Forma o średnicy 22 cm – 23 cm
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową❗️

Ciasto:

  • szklanki (220 g) mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej jasnej
  • ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
  • 3 jajka
  • ok. ½ szklanki (100g – 120g) drobnego, brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)

Dodatkowo:

  • ok. 300g – 400g śliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru + ½-1 łyżeczka cynamonu do posypania ciasta

Instructions

  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
  • Cukier na posypkę wymieszać z cynamonem i odstawić.
  • Masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, sok z cytryny oraz skórkę.
  • Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry, zostawiając małe wolne przestrzenie, wtedy ciasto nie opadnie, będzie idealnie wypieczone i puszyste (nie wciskać owoców).
  • Na koniec, całość oprószyć brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około około 45 minut, do „suchego patyczka”.
4.5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version