Na obiad Na słono Na śniadanie

Dutch baby z pieczarkami i szalotką

Dutch baby z pieczarkami

Pyszny, pieczony naleśnik – dutch baby z pieczarkami, szalotką i awokado. Proste, jednoporcjowe, pożywne śniadanie, lunch lub kolacja. Naleśnik jest cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony i puszysty. Najlepiej smakuje gorący, wyjadany prosto z patelni z dużą ilością parmezanu i świeżego szczypiorku.

Print

Dutch baby z pieczarkami i szalotką

Cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony i puszysty dutch baby z pieczarkami i szalotką. Najlepiej smakuje wyjadany prosto z patelni z dużą ilością sera i szczypiorku.
Course Lunch, Na słono, Śniadanie
Keyword awokado, drugie śniadanie, Dutch Baby, fit lunch, Grana Padano, jajka, na obiad, pieczarki, pieczone warzywa, pieczony naleśnik, szalotka
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 1 porcja

Ingredients

Naleśnik:

  • 1 jajko
  • ¼ szklanki (60 ml) mleka
  • szklanki (50 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Dodatkowo:

  • kilka pieczarek
  • 1-2 szalotki
  • kawałek sera Grano Padano
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ awokado
  • szczypiorek lub zielona część dymki

Instructions

  • Piekarnik razem z patelnią o średnicy około 16-18 cm nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
  • Wszystkie składniki na naleśnik oprócz masła wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
  • Następnie na rozgrzaną patelnię dodać łyżeczkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec około 15 – 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
  • Pieczarki pokroić w plastry, a szalotki w piórka.
  • Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką oleju dodać pokrojoną szalotkę, a następnie pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
  • Następnie doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem i wymieszać.
  • Gotowy dutch baby podawać gorący, prosto z piekarnika z pieczarkami, szalotką i pokrojonym w cienkie plasterki awokado, posypany tartym Grana Padano oraz posiekanym szczypiorkiem.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version