Danie niezwykłe w swej prostocie. Czysty i wyraźny smak, bez zbędnych wynalazków w postaci gotowych mieszanek przypraw do ryb czy warzyw, które potrafią zabić prawdziwy charakter potraw. Niby takie banalne, a jednak często popełniamy ten błąd. …
Bananowe muffiny z kremem
Bananowe muffinki z kremem cieszą nie tylko podniebienie, ale także oko. Wyjątkowo wilgotne z mocno wyczuwalnym smakiem bananów, uwieńczone kremową czapeczką. Dodatkowo jak większość małych babeczek banalne w wykonaniu. Zachęcam do pieczenia i kosztowania…
Sernik z czekoladowo-orzechową polewą
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Można pokusić się o stwierdzenie, że to klasyk wśród wypieków. Dzisiaj podaję przepis na prostą wersję, bez zbędnych udziwnień. Myślę, że może stać się bazą do różnych kombinacji i bez problemu znajdzie …
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczyka to prosty i szybki sposób na pełnowartościowy, sycący lunch. Jest lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Tuńczyk, jak wszystkie ryby morskie, zawiera jod oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Olbrzymią jego zaletą jest również pokaźna …
Kruche ciasteczka z kajmakiem
W chłodne, jesienne dni kawa czy herbata, aż się proszą o małe co nieco. Te ciasteczka idealnie się do tej roli nadają. Ale przygotujcie sobie duuużą filiżankę kawy lub herbaty bo na jednym ciasteczku się nie skończy. A …
Serek z warzywami
Propozycja mało odkrywcza i zapewne każdemu dobrze znana, ale to właśnie o rzeczach najbardziej oczywistych zapominamy najczęściej. Dlatego mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i znajdziecie chwilę, żeby zjeść z rodziną wspólne śniadanie. A także, że jak …
Mocno orzechowe ciasto marchewkowe
Można by pomyśleć, że nazwa ciasta to lapsus językowy. Nic bardziej mylnego, ponieważ w cieście nie dominuje smak marchewki, a właśnie orzechów. Ale na pewno jedno i drugie sprawia, że ciasto jest dużo zdrowsze od typowych …
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Jagły to najstarsza znana kasza. Prawie każdy wie, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale nie każdy uwzględnia ją w swoim jadłospisie. I szkoda, ponieważ zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się …
Focaccia z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Focaccia to włoski rodzaj pieczywa, który może być wyśmienitą bazą do kanapek. Można ją upiec z dowolnie skomponowanymi dodatkami. Proponowana przeze mnie wersja z suszonymi pomidorami i mozzarellą jest niezwykle aromatyczna, lekka i delikatna… po prostu …
Kokosowe ptasie mleczko
Kokosowe ptasie mleczko to lekki i łatwy w przygotowaniu deser. Idealnie wyważony w smaku… harmonijnie łączy lekko kwaśny smak jogurtu ze słodką czekoladą. Świeża i przyjemna odmiana dla mdłych i przesłodzonych ciast.
Pszenno-żytni chleb z ziarnami
Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący chleb. Niestety w tej dziedzinie jestem nowicjuszką z zerowym doświadczeniem. Zamierzam to zmienić i zaczynam od pszenno-żytniego chleba z ziarnami na drożdżach. Przepis prosty, a wypiek smaczny i zdecydowanie …