
W ostatnim czasie sporo się dzieje, konsekwencją tego jest brak czasu na eksperymenty i testowanie nowości w kuchni ? . Dlatego, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego korzystam ze sprawdzonego przepisu na najlepsze na świecie, puszyste ciasto jogurtowe. Ciasto można upiec dosłownie z każdymi owocami i zawsze smakuje wybornie. Oczywiście ja stawiam na sezonowe klasyki i przygotowuję je na zmianę z rabarbarem i truskawkami.
Ciasto jest banalnie proste, szybkie do przygotowania i zawsze udaje się bezbłędnie. Jedyne o czym należy pamiętać to, aby nie obciążyć go nadmierną ilością owoców. Najbezpieczniej jest zostawić wolne przestrzenie, wtedy nie opadnie, będzie idealnie wypieczone i puszyste. Pyszne!
Miłego weekendu!

Najlepsze ciasto jogurtowe z owocami
Najlepsze na świecie, puszyste ciasto jogurtowe, które można upiec dosłownie z każdymi owocami i zawsze smakuje wybornie. Polecam!
Ilość porcji: 15 porcji
Składniki:
Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową❗️
- 2 szklanki (300 g) mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej jasnej
- 1 szklanka (280 g – 300 g) gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
- 1 laska wanilii lub ½ łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 – 350 g ulubionych owoców sezonowych lub pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- ksylitol w pudrze do oprószenia ciasta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę (u mnie zajmuje to około 5 minut).
- Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodać jogurt naturalny, olej oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii/pastę waniliową.
- Na koniec, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą czyszczoną oraz solą i całość krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników!
- Gotową masę przelać do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć ulubione owoce (połówki truskawek, śliwek rozcięciem do góry, całe borówki, maliny, rabarbar pokrojony w kostkę). Nie wciskać owoców.
- Na koniec, całość posypać płatkami migdałów.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około 40-45 minut, do „suchego patyczka”.
- Upieczone ciasto ostudzić i opcjonalnie oprószyć odrobiną ksylitolu w pudrze.
