Według mnie precle idealne, uwielbiam je robić i jeść. Są pyszne i ładnie się prezentują. Mogą być fajnym dodatkiem do porannej kawy lub wieczorem do ciepłego mleka. Wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia, a jeżeli nawet za pierwszym razem nie wyjdą idealne to należy pamiętać, że „praktyka czyni mistrza”. Warto spróbować.
Składniki:
Ciasto:
2,25 (300 g) szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki letniej wody
1 łyżeczka (5 g) cukru
1 łyżeczka (4 g) suchych drożdży
1 łyżeczka (6 g) soli
30 g roztopionego masła
Do obgotowania:
2 l wody
5 (80 g) łyżek sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka wody
3 łyżeczki (15 g) drobnego cukru
1 łyżeczka (5 g) cynamonu
Przygotowanie:
1) Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami.
2) Do mąki z drożdżami dodać cukier, wodę i sól i na koniec roztopione masło.
3) Wyrobić gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
4) W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.
5) Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 5 części.
6) Z każdej części uformować wałeczek o długości ok. 50 cm i zwijać go w precle wg zdjęcia poniżej:
7) Po uformowaniu wszystkich precli od razu wrzucać pojedynczo na wrzątek i obgotowywać przez ok. 30 sekund.
8) Po obgotowaniu układać wszystkie na blaszce, na koniec posmarować rozmąconym żółtkiem z łyżką wody.
9) Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 15 min.
10) Po wyciągnięciu z piekarnika studzić na kratce.
11) Przestudzone precle posmarować rozpuszczonym masłem i obsypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Jak one świetnie wyglądają i tak pięknie wyrośnięte 🙂
Twoje wyglądają fantastycznie, takie zgrabne 🙂
Sosna i Gin to naprawdę wdzięczne precle. Nie trzeba wiele, a wyglądają bardzo fajnie 🙂