Święta, Święta i po Świętach… mimo to u mnie w kuchni słodkich wypieków ciąg dalszy, ale tym razem w lżejszej, zdrowszej i zdecydowanie mniej tradycyjnej wersji. Jednym słowem, z okazji zbliżających się postanowień noworocznych, mam dla Was przepyszne, proste i szybkie FIT ciasto z mąki kokosowej. Wilgotne, delikatne, bardzo kokosowe z dużymi kawałkami słodkiego, soczystego ananasa. Wszystko w myśl hasła: smacznie, zdrowo, kolorowo. Koniecznie przetestujcie, myślę, że deser w takim wydaniu jest w stanie przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kuchennych eksperymentów.
Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm):
Ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
1/4 świeżego ananasa
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1) Ananasa obrać, usnąć twarde części i pokroić na kawałki np.: plasterek na 4-5 części.
2) Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
3) Zmniejszyć obroty i cały czas miksując cienkim strumieniem dodać przestudzony płynny olej kokosowy, a następnie powoli, łyżka po łyżce przesianą mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli (można również wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki kolistymi ruchami w jedną stronę). Mieszać tylko do połączenia składników, mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste.
4) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać kawałki ananasa lekko wciskając w ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min.
6) Gotowe ciasto wystudzić.
Wygląda przepięknie! Na pewno przetestuje przepis 🙂 Bardzo mnie interesuje z jakiego oleju kokosowego korzystasz? Staram się zebrać trochę statystyk na ten temat. Będę wdzięczny za informacje
Dziękuję 🙂 Zawsze używam nierafinowanego oleju kokosowego, ponieważ jest zdrowszy i świetnie podkręca kokosowy smak i zapach potraw i wypieków.
Dzień dobry 🙂
Troszkę zmodyfikowałam przepis, ale trzymałam się ilości składników i tak: była mąka kokosowa, ksylitol zamiast cukry trzcinowego, olej z pestek winogron zamiast kokosowego, brzoskwinie zamiast ananasa, no i jajka. Ciasto piekłam z 10 minut dłużej, bo miałam wrażenie, że jest ciągle wilgotne u góry. Ale po rozkrojeniu jest zielone w środku, wygląda tak jakby weszła w nie pleśń. W smaku jest ok, ale boję się je jeść przez ten kolor 😉 Co mogło spowodować taką sytuację?
Przykro mi, ale nie mam pojęcia. Dosyć często używam mąki kokosowej. Co prawda nigdy nie używałam do tego ciasta oleju z pestek winogron, ale ostatnio piekłam babkę kokosową na bazie mąki kokosowej z ksylitolem i również wyszedł żółty kolor (niedługo pojawi się przepis). Jednak jakby nie było to zaskakujące i naprawdę ciężko mi to sobie nawet wyobrazić 🙂 Pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie czy wyłożyła Pani formę papierem do pieczenia? Może to jakaś reakcja z formą?
Z braku papieru wyłożyłam folią aluminiową. Może to to, bo im wyżej tym ciasto jest ładniejsze 😉 Dziękuję za odpowiedź 🙂
Proszę 🙂
OO matko wygląda tak apetycznie, że aż ślinka cieknie 😀 Dobrze się składa bo ostatnio robiłam zakupy w sklepie Krukam i dorzuciłam do koszyka mąkę kokosową nie mając bladego pojęcia co z niej zrobić, aż tu nagle znalazłam ten przepis. Zaraz zabieram się za pieczenie 😀
Dziękuję, czekam na efekty 🙂
A jednak perfekcyjne ciasto istnieje.
Dzień dobry ja chciałabym zapytać jak z kalorycznością?
Dzień dobry 🙂 całe ciasto to niecałe 1250 kcal, zatem porcja ma około 125 kcal.