Wydawało się niemożliwe, a jednak drożdże można ujarzmić. Co więcej… pomimo braku zdolności manualnych udało mi się zapleść warkocz. Z tego wszystkiego wyszła pyszna, pulchniutka strucla. W sam raz na leniwą sobotę.
Składniki:
2,25 szklanki (300 g) mąki pszennej
0,2 kostki (20 g) drożdży świeżych
150 ml letniego mleka
0,25 kostki (50 g) roztopionego masła
3 łyżki (30 g) cukru
3 jajka
1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego
sól
5 łyżek dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
1) Rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.
2) Do zaczynu dodać resztę mleka, mąki, 2 żółtka oddzielone od białka, cukier waniliowy, szczyptę soli i na koniec rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
3) Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 60 min do podwojenia objętości.
4) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28 cm na 38 cm. Rozsmarować na nim równomiernie dżem truskawkowy.
5) Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć i przeciąć na trzy pasy. Zapleść z nich warkocz. Przełożyć do keksówki.
6) Posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 30 min.
7) Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
bo drożdżowe wypieki są naprawdę proste. i jakie smaczne! 🙂