fbpx
Na słodko

Wybuchowy mus czekoladowy

zdj1

Dzisiaj połączenie dobrze znanej wszystkim czekolady z odrobiną tropików. Jak mawiają… przeciwieństwa się przyciągają i tutaj lekko kwaśny smak granatu równoważy słodko-gorzki smak czekolady. Granaty wielkością i kształtem przypominają duże jabłka. Ich wnętrze wypełniają nasiona, które w soczystej otoczce wyglądają niczym rubiny pokryte twardą, purpurową łupiną. Jak większość owoców wnosi do diety dużo dobrego, dostarcza ogromnej ilości składników mineralnych, takich jak potas, selen, miedź czy cynk, witamin – C i E oraz naturalnych przeciwutleniaczy. A czekolada? Czekolada jak wiadomo jest dobra na wszystko 😉

Składniki na 2 porcje:

300 ml śmietanki kremówki 30%
1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady
0,5 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
1 łyżka (10 g) cukru pudru
1 (100 g) granat

Przygotowanie:

1) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

2) Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.

3) Powoli dolewać przestudzoną czekoladę do ubitej śmietany cały czas miksując.

4) Rozdzielić do puchraków lub kieliszków i schłodzić.

5) Schłodzony deser dekorujemy grubą warstwą ziaren granatu.

zdj2

zdj3

5/5 - (2 votes)

(4) Komentarze

  1. jaki apetyczny deser!

    1. warto spróbować 😉

  2. Mniam, smakowite połączenie 🙂

    1. nam bardzo przypadło do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *