Kokosowe ptasie mleczko to lekki i łatwy w przygotowaniu deser. Idealnie wyważony w smaku… harmonijnie łączy lekko kwaśny smak jogurtu ze słodką czekoladą. Świeża i przyjemna odmiana dla mdłych i przesłodzonych ciast.
Składniki (2 porcje):
ptasie mleczko:
200 ml (240 g) jogurtu naturalnego
100 ml (100 g) mleczka kokosowego
2 łyżki (24 g) cukru
3 łyżeczki (12 g) żelatyny
3 kropelki aromatu śmietankowego
polewa:
1 tabliczka (100 g ) czekolady mlecznej
30 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1) Żelatynę i cukier rozpuścić w kubeczku w 60 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
2) Mleczko kokosowe oraz jogurt zmiksować do uzyskania jednolitej, delikatnej konsystencji.
3) Cały czas mieszając powoli dolewać rozpuszczoną żelatyną z cukrem oraz aromat śmietankowy.
4) Gotową masę rozlać do pucharków lub szklanek i odstawić na kilka godzin do lodówki.
5) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do podgrzanej śmietanki. Dokładnie wymieszać.
6) Kiedy mleczko stężeje polać lekko ostudzoną polewą z czekolady i odstawić jeszcze na godzinę do lodówki.
7) Deser podawać z warstwą wiórków kokosowych.
Wygląda obłędnie:)
dziękuję
pyszności
z chęcią wypróbuję 🙂
miło mi 🙂
Jaki świetny pomysł 🙂