W chłodne, jesienne dni kawa czy herbata, aż się proszą o małe co nieco. Te ciasteczka idealnie się do tej roli nadają. Ale przygotujcie sobie duuużą filiżankę kawy lub herbaty bo na jednym ciasteczku się nie skończy. A najlepiej przygotujcie te maleństwa z dwóch porcji, wtedy być może się z kimś podzielicie. Ciasteczka są wyjątkowo kruche i pyszne, w sam raz dla łasuchów. Długo zachowują świeżość, ale tym to się raczej nie musicie przejmować.
Składniki (koło 10 ciasteczek):
ciasteczka:
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
0,5 kostki (100 g) masła
2 łyżki (20 g) cukru pudru
1 łyżka (25 g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka (25 g) śmietany 18%
dodatkowo:
0,25 puszki (100 g) kajmaku
Przygotowanie:
1) Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
2) Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min do lodówki.
3) Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, powycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4) Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5) Kiedy ciasteczka wystygną, przełożyć je kajmakiem.
jakie ładne,jak z cukierni 🙂
Wszystko uwielbiam! I kruche ciasteczka, i kajmak!
Razem musza byc boskie…
🙂
cieszę się, że się podobają 🙂
Wyglądają niesamowicie uroczo 🙂
Są idealne *.*
dziękuję 🙂