Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Można pokusić się o stwierdzenie, że to klasyk wśród wypieków. Dzisiaj podaję przepis na prostą wersję, bez zbędnych udziwnień. Myślę, że może stać się bazą do różnych kombinacji i bez problemu znajdzie swoich zwolenników. Oczywiście można zmienić polewę i wzbogacić go o rodzynki czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ale wierzcie mi, że i bez tego zdobędzie Wasze serca. Sernik jest wyjątkowo puszty i delikatny. Polewa z orzechami jest kropką nad „i” i odrobinę wyróżnia go na tle innych serowców.
Składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej):
Sernik:
1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego z wanilią
1 kostka (200 g) masła
1 szklanka (200 g) drobnego cukru
4 jajka
4 łyżki (60 g) kaszy manny
2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
Polewa:
duża tabliczka (220 g) czekolady z całymi orzechami laskowymi (u mnie Alpen Gold Nussbeisser)
25 g masła
Spód:
10 kakaowych herbatników
Przygotowanie:
1) Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę.
2) Dalej ucierając dodać kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
3) Nie przestając miksować dodawać stopniowo twaróg.
4) Na koniec masę wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
5) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki.
6) Do przygotowanej formy przełożyć masę serową.
7) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8) Ciasto studzić w wyłączonym piekarniku.
9) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
10) Do płynnej czekolady dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
11) Gotową polewą udekorować wystudzony sernik.
Wygląda znakomicie 🙂
miło mi 😉