Tradycyjne wafle w oryginalnym śmietankowo-orzechowowym wydaniu, smakiem przypominające popularne Knoppersy. Niezmiennie proste i szybkie w wykonaniu.
Bez pieczenia, bez martwienia się czy wyrośnie lub nie pęknie. Miksujemy, smarujemy i gotowe. Najdłuższe w całym procesie przygotowań jest chłodzenie, które i tak przebiega bez naszego udziału. Bez zbędnych trików i czarów mamy pyszny deser dla gości. Świetne również na małe co nieco dla najmłodszych. Proste rozwiązania bywają najlepsze.
Składniki:
100 g orzechów laskowych
1 kostka (200 g) masła
1 kubeczek (200 g) serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki (20 g) cukru pudru
3 łyżki nutelli
1 szklanka mleka w proszku
2 łyżki (20 g) kakao
3 wafle
Dodatkowo:
nutella
Przygotowanie:
1) Orzechy podprażyć na suchej patelni, a następnie wysypać na ściereczkę i pocierając pozbyć się skórki. Na koniec drobno posiekać.
2) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
3) Cały czas miksując dodawać serek homogenizowany, mleko i nutellę.
4) 1/3 masy przełożyć do osobnej miski, dodać kakao oraz przygotowane orzechy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą posmarować pierwszy wafel i przykryć kolejnym lekko dociskając i drugą masą przykrywając trzecim.
5) Gotowe wafle lekko obciążyć i odłożyć do lodówki na około 3-4 godziny.
6) Po schłodzeniu na powierzchni wafla rozsmarować nutellę i pokroić na kawałki.
7) Gotowe wafle przechowywać w lodówce.
oo, domowy knoppers! Super 🙂