Nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak kubek gorącej czekolady. A nie, przepraszam… Jest coś lepszego, czekolada z dodatkiem odrobiny rumu. Dlatego moja propozycja, na pewno idealnie sprawdzi się jako gorący napój z okazji Walentynek. Słodka i aromatyczna z pewnością podniesie temperaturę nie tylko w pomieszczeniu, ale i w związku. „Przez żołądek do serca” – to sprawdzony sposób na udane Walentynki! Jednak nie zapominajmy, że najważniejsza nie jest data, tylko druga osoba, z którą napijesz się czekolady!
Składniki (2 porcje):
1 szklanka (250 ml) mleka 3,2%
1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
1 łyżka (10 g) kakao
1 łyżka rumu
0,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
0,5 szklanki (120 g) śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka (5 g) cukru pudru
Przygotowanie:
1) Mleko przelać do rondelka i postawić na małym ogniu. Dodać kakao i cynamon.
2) Czekoladę połamać na kawałki, dodać do mleka i cały czas mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.
3) Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubić na gładką, puszystą masę.
4) Do czekolady dodać rumu i rozlać do kubeczków.
5) Na wierzch nałożyć bitą śmietanę. Podawać od razu.