Z pierwszymi promieniami słońca przygotowujemy się do wiosny, spragnieni kolorów po bezbarwnej, szarej zimie nie możemy się już doczekać, aby zobaczyć budzącą się naturę i wyłaniające zewsząd kolory. To niecierpliwe czekanie może umilić tarta z owocami, która jest doskonałym lekarstwem na deficyt barw. Pyszna, puszysta, tęczowa każdemu poprawi humor. Sama już po pierwszym kawałku byłam „cała w skowronkach” i aż wstyd się przyznać, ale na jednym się nie skończyło. Tarta zniknęła błyskawicznie, ale ten wiosenny romans, zamierzam jeszcze nie raz powtórzyć…
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
Ciasto (wszystkie składniki zimne, z lodówki):
2 szklanki (280 g) mąki pszennej
170 g masła + 1 łyżeczka do posmarowania formy
2 żółtka
0,75 szklanki (90 g) cukru pudru
Krem:
1 kubeczek (250 g) śmietanki 30% lub 36%
1 kubeczek (250 g) serka mascarpone
4 łyżki (40 g) cukru pudru z wanilią
Dodatkowo:
kilka (200 g) truskawek
2 owoce kiwi
kilka winogron
Przygotowanie:
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść.
2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.
4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.
5) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
6) Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.
7) Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier z wanilią oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem.
8) Krem wykładamy na wystudzony kruchy spód i dekorujemy owocami.
Sliczna tarta!
Juz sie nie moge doczekac lata, zebym mogla takie cuda popelniac…
🙂
i jak tu się jej nie oprzeć?
Mmm, wygląda fantastycznie 🙂