Cukinia to bardzo wdzięczne, uniwersalne warzywo, które świetnie komponuje się z różnorakimi dodatkami. Można z niej w łatwy i szybki sposób przyrządzać pyszne i zdrowe dania. Dzisiaj mam dla Was jedną z takich smacznych i kolorowych kombinacji: łódeczki faszerowane mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Danie w sam raz na dobry początek przyjaźni z zielonym kabaczkiem. Na pewno większości przypadnie do gustu i doskonale sprawdzi się jako lunch lub ciepła kolacja.
Składniki:
2 średnie lub 3 małe cukinie
Farsz:
1 woreczek (100 g) ryżu
350 g mielonego mięsa z indyka
10 suszonych pomidorów w oliwie ziołowej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli
jogurt naturalny
Przygotowanie:
1) Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2) Cebulę drobno pokroić i razem z mięsem podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
3) Farsz doprawić solą i pieprzem.
4) Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
5) Cukinie umyć, każdą przekroić na połowę, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
6) Do łódeczek z cukinii nałożyć przygotowany farsz.
7) Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
8) Piec do miękkości (około 30-50 min, w zależności od wielkości cukinii) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9) Gotową faszerowaną cukinię podawać z jogurtem naturalnym.
Cieszę się, że blog znowu zaczął działać 🙂
Jest jednym z moich ulubionych, a większość przepisów już wypróbowałam i są naprawdę godne polecenia 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂