Jeżeli macie ochotę na duży kawałek dobrego ciacha to propozycja dla Was. Kakaowe, wilgotne ciasto kryjące kremową, serowo-kokosową niespodziankę.
Idealne do Świątecznej herbaty lub kawy.
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
Ciasto:
2 szklanki (260 g) maki pszennej
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (250 ml) mleka
0,5 szklanki (125 ml) oleju
2 jajka
2 łyżki (60 g) dżemu wiśniowego
2 łyżki (20 g) kakao
2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
0,5 szklanki (100 g) cukru
1 jajko
0,25 kostki (50 g) masła
1-1,5 szklanki (100-150 g) wiórków kokosowych
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
1) Najpierw przygotować masę serową: masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
2) Cały czas miksując dodać jajko, a następnie ser.
3) Do masy serowej dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać (zacząć od 1 szklanki, w razie potrzeby dosypać).
4) Z gotowej masy formować kulki i układać we wcześniej wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
5) Przygotować ciasto kakaowe: jajka utrzeć z cukrem i kakao.
6) Cały czas miksując dodać olej, mleko, dżem a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
7) Gotowym ciastem zalać kulki serowe.
8) Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9) Przed podaniem ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
ślicznie wygląda, z pewnością jest pyszne:)
Bardzo dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Wygląda po prostu genialnie! 🙂
miło przeczytać taki komentarz, dziękuję 🙂
Koniecznie zrobię:)
polecam 🙂
Wygląda baaardzo apetycznie 🙂 Czy można użyć sera sernikowego, takiego z wiaderka?
oczywiście, że tak 🙂