Prościej chyba być nie może. Niewiele, prostych składników, proste i bezproblemowe wykonanie, a w efekcie prosty, ale jakże aromatyczny i smaczny wypiek.
Co tu dużo mówić… po prostu warto spróbować.
Składniki:
2,5 szklanki (ok. 320-350 g) mąki pszennej
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży (lub 15 g świeżych drożdży)
1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
1 łyżeczka (6 g) soli
5-7 suszonych pomidorów z oliwy ziołowej
2 łyżki oliwy ziołowej (tej w której są pomidory)
Przygotowanie:
1) Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać (świeże drożdże wcześniej pokruszyć).
2) Dodać oliwę, a następnie mieszając, stopniowo dodawać ciepłą wodę.
3) Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i mieszać, aż powstanie klejące ciasto.
4) Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przez 10 min. Z gotowego ciasto uformować kulkę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć,
delikatnie natrzeć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
5) Kiedy chlebek podwoi objętość, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 min.
6) Gotowy chleb ostudzić na kratce.