Dzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie, pyszne i bardzo sycące. Co jeszcze może Was przekonać? Kisz smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno, więc można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: do pracy, na spacer lub piknik. Dlatego a kysz, a kysz sprzed komputerów do kuchni wypróbować przepis.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki (280 g) mąki pszennej
0,75 kostki (150 g) masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka wody
Nadzienie:
200 g sera (u mnie Pecorino i Cheddar)
2 (200 g-250 g) cebule
2 jajka
1 kubeczek (200 ml) smietanki kremówki 36%
1 łyżka oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ciasto:
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść.
2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej.
4) Ściągnać jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto.
5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.
Nadzienie:
1) Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
2) Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3) Podsmażoną cebulę, starty ser (zostawić garść sera), jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Quiche:
1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód.
2) Całość piec około 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 15 min. przed końcem Quiche posypać pozostałym serem.
O mniam, takie rzeczy to ja lubię… 🙂
cieszę się, że trafiłam w gusta 🙂 pozdarwiam