O B Ł Ę D N A. Lekka, wilgotna, orzeźwiająca i błyskawiczna. Cudowne połączenie limonki z cytryną, które od pierwszego kęsa podbiło moje serce. Idealna na Świąteczny stół. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (forma o średnicy 25 cm):
Babka:
1,5 szklanki (220 g) mąki
0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru
1 (16 g) cukier waniliowy
1 kubeczek (180 g) jogurtu naturalnego
0,5 szklanki (125 ml) oleju
3 jajka
1 cytryna
1 limonka
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Lukier:
0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
2-3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
1) Cytrynę oraz limonkę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie otrzeć skórkę.
2) W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, nasiona chia oraz sól.
3) Do drugiej miski wsypać cukier, cukier waniliowy, sórkę otartą z cytrusów oraz jogurt naturalny i wymieszać mikserem.
4) Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami przygotowane suche składniki. Na koniec dolewamy olej.
5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
6) Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.