Chciałaby dusza do raju… dopiero zaczęła się wiosna, a już marzy mi się upalne lato, stąd słoneczny, egzotyczny koktajl w przerwie od przygotowań świątecznych. Świetny sposób na przemycenie odrobiny tropikalnych wakacji do codzienności.
Składniki (2 porcje):
1 średni ananas
150 ml mleczka kokosowego
1 pomarańcza
2 banany
4 owoce kiwi
Przygotowanie:
1) Ananasa obrać, usunąć twarde części, pokroić w kostkę i wrzucić do wysokiego naczynia.
2) Do ananasa dodać wyciśnięty sok z pomarańczy oraz pokrojone banany.
3) Na koniec dolać mleczko kokosowe i wszystkie składniki dokładnie zblendować.
4) Obrać kiwi, usunąć jak najwięcej nasion i tak przygotowane osobno zblendować na mus.
5) Do szklanek (kieliszków) nałożyć mus z kiwi, a następie delikatnie łyżką koktajl ananasowy, tak aby warstwy jak najmniej się wymieszały.
6) Podawać od razu po przygotowaniu.
Rada: Jeżeli chcesz aby koktajl był zimny, wszystkie składniki można wcześniej schłodzić w lodówce.