Lubię desery, których zrobienie nie wymaga dyplomu mistrza cukiernictwa, a mimo to wyglądają efektownie. Ten do takich należy, bez wątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie.
Składniki (4 porcje):
2 kolorowe galaretki
2 (300 g) waniliowe serki homogenizowane
3 szklanki (750 ml) gorącej wody
Dodatkowo:
świeże owoce do podania
Przygotowanie:
1) Połowę galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę rozlać po równo do pucharków i odłożyć do lodówki, aż stężeje.
2) Kiedy galaretka stężeje, drugą część rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody dodać jeden serek (150 g) i dokładnie wymieszać. Następnie rozlać po równo do pucharków na pierwszą warstwę i ponownie odstawić do lodówki, aż stężeje.
3) Z drugą galaretką powtórzyć pierwsze dwa kroki tworząc 2 kolejne warstwy.
4) Gotowy deser podawać ze świeżymi owocami.
Rada: można użyć większej ilości kolorowych galaretek i serków robiąc więcej cieńszych warstw. Każda dodatkowa galaretka i serek to 2 dodatkowe porcje.
Pięknie się prezentuje 🙂
Dziękuję 🙂