Są Święta… jest sernik. Podobnie i tym razem, ale dla odmiany sernik z dodatkiem mlecznej czekolady, uwieńczony polewą z białej i udekorowany czekoladowymi cukierkami Schoko-Bons w kaształcie jajeczek. Puszysty, kremowy i delikatny, bez wątpienia zasługuje na swoje miejsce na świątecznym stole.
Składniki (forma o średnicy 25 cm):
Sernik:
1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego
0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru do wypieków
0,5 kostki (100 g) masła
5 jajek
1,5 tabliczki (150 g) czekolady mlecznej (lub gorzkiej, można również pomieszać)
1 duże opakowanie (64 g) budyniu czekoladowego, toffi, lub o smaku „krówki”
0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
szczypta soli
Spód:
100-120 g herbatników
0,25 kostki (50 g) masła
1 łyżeczka kakao
Polewa:
1,5 tabliczki (150 g) czekolady białej
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
ok. 10 cukierków Schoko-Bons (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1) Herbatniki zblendować na mąkę, dodać kakao oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyc do formy wysmarowanej masłem (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i równomiernie ugnieść.
2) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3) Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.
4) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas mieszając dodawać pojedynczo żółtka oraz partiami twaróg.
5) Na koniec dodać budyń, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę i wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
6) Do masy serowej delikatnie łyżką wmieszać ubitą pianę z białek.
7) Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej ze spodem z herbatników tortownicy i wyrównać.
8) Piec 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu).
9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
10) Przygotować polewę: do rondelka dodać mleko oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
11) Wystudzony sernik udekorować polewą i cukierkami Schoko-Bons.