Czary… mam dzisiaj prawdziwą wiosnę w szklance i napatrzeć się nie mogę. To niezwykle efektowna i smaczna lemoniada z lekkim posmakiem fiołków. Bardzo prosty sposób na wykorzystanie tych małych, fioletowych kwiatuszków w kuchni, a zarazem w pełni obrazujący ich magię zmiany koloru. Dlatego jak najszybciej wybierzcie się na wiosenny spacer, zbierzcie mały fioletowy bukiecik, nacieszcie się jego zapachem, a później zróbcie pyszny, orzeźwiający napój.
Składniki (750 ml):
1/2 szklanki płatków/kwiatów fiołka wonnego
1 szklanka wrzątku
1 cytryna
2-3 łyżki cukru (lub innej substancji słodzącej)
500 ml wody zimnej
Przygotowanie:
1) Przygotować napar z fiołków: obrać płatki/kwiaty, umyć na sitku pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę (napar ma kolor zielonkawy).
2) Odcedzić napar i przelać do dzbanka, dadać sok z cytryny (teraz kolor zmieni się na różowy) oraz cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści.
3) Na koniec dolać resztę wody i schłodzić.