Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idealna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy.
Składniki (2 porcje):
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym
2-3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 garść liści świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
200 g makaronu spaghetti
parmezan do podania
Przygotowanie:
1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą.
3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu).
5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem.
6) Podawać posypane startym parmezanem.
To zdecydowanie coś dla mnie – uwielbiam makarony i tuńczyka:)
Podobnie jak ja 🙂 U mnie makarony rządzą, ustępują miejsca tylko sałatkom.
Wiesz, że nigdy nie jadłam tuńczyka z makaronem? Ale w następnym tygodniu na pewno to wykorzystam! 🙂
Jeżeli lubisz tuńczka koniecznie spróbuj, bo mnie to połączenie pozytywnie zaskoczyło. Wiem, że bardzo dbasz o to co jesz, więc spokojnie możesz zamienić makaron na pełnoziarnisty.
Pyszotaaaa 🙂 prosty , czysty smak 🙂
Cieszę się, że smakowało. Zawsze staram się, żeby przepisy były jak najprostsze. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂