Chipsy z jarmużu to smaczny i zdrowy wegetariański frykas. Idealnie chrupiące, świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla kupnych, nafaszerowanych chemią, słonych przekąsek. Dodatkowo błyskawiczne i banalnie proste w przygotowaniu. Sama nie wiem jak to się stało, że pojawiły się u nas dopiero w tym roku… jednak chipsy na tyle pozytywnie zaskoczyły smakiem, że zapewne często będą powracać. Jeżeli również jeszcze nie mieliście okazji spróbować, koniecznie musicie nadrobić zaległości…
Składniki:
2 duże garści jarmużu (w tym przypadku umyty w kawałkach)
1-2 łyżki oleju
chili z pieprzem cayenne
sól morska
Przygotowanie:
1) Jeżeli mamy jarmuż w całych liściach, umyć, dobrze osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki usuwając grube włókna (w przypadku kiedy mamy umyty jarmuż w kawałkach te czynności pomijamy) i wrzucić do miski.
2) Dodać olej oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma, wtedy wszystkie kawałki będą równomiernie nasmarowane olejem i obtoczone przyprawami.
3) Gotowe liście ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10-15 min. Najlepiej sprawdzać na bieżąco i w razie potrzeby czas pieczenia skrócić lub wydłużyć. Jeżeli wszystkie liście nie zmieszczą się na raz na blaszce, podzielić pieczenie na dwie tury.