Ciasto, przy którym nie trzeba się zbytnio napracować, jedyne czego potrzebuje to trochę czasu i spokoju, żeby wyrosnąć, a w zamian mamy niezły kawał pysznej, puszystej, słodkiej drożdżówy z soczystym, lekko kwaskowym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Idealne do kubka herbaty, kawy, mleka czy kakao na wiosenne śniadanie w ogrodzie. Kocham takie chwile rozpusty, a Wy?
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
Ciasto:
4 szklanki (ok. 600 g) mąki
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (250 ml) mleka
3 jajka
3/4 szklanki (180 ml) oleju
3/4 kostki (75 g) świeżych drożdży
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
1 szklanka (150) mąki
0,5 kostki (100 g) masła
0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
Dodatkowo:
300 g rabarbaru
Przygotowanie:
1) Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą rózgi kuchennej.
2) Dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko oraz olej i ponownie wymieszać.
3) Rózgę wymienić na łyżkę i cały czas mieszając, dodawać partiami przesianą mąkę oraz sól. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3h.
4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.
5) Kiedy ciasto wyrośnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Rabarbar pokroić na małe kawałki i równomiernie poukładać na przygotowanym cieście (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie, ciasto drożdżowe lubi oddychać), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min.
7) Następnie piec 40 min., do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8) Upieczone ciasto wystudzić.
Domowe wypieki są rewelacyjne! Musimy spróbować, póki trwa sezon na rabarbar!
Koniecznie 🙂 z rabarbarem pycha, ale już niedługo sezon na truskawki 🙂