Zdrowo… jest, ładnie… jest, lekkostrawnie… jest… to może oznaczać tylko jedno, na bloga wjeżdża kolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i konsystencjami, bo jest i słodko, i pikantnie, do tego maślane, kremowe awokado i chrupiące chipsy z jarmużu. A przede wszystkim są pyszne, zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia.
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
2 garści rukoli
2 małe buraczki
100 g sera fety
1/2 awokado
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki ziaren słonecznika
chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu”
Sos:
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 małego ząbka czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Przygotować buraczki: małe buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (czas w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć). Następnie upieczone buraczki lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.
2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę.
4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu.
5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.
6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym dressingiem.